אנשים רבים זקוקים למשקפיים על מנת להתגבר על ליקוי ראיה מסוג כזה או אחר. התאמת כל זוג משקפיים למשתמש מבוססת על צורת ליטוש שונה של העדשה, בהתאם לסוג הליקוי.
בעוד שחלק מזוגות המשקפיים נועדו לתקן קושי בראיה מרחוק וחלק אחר נועד להתגבר על קושי בראיה מקרוב, יש גם פתרון נוסף שנקרא משקפי מולטיפוקל. משקפיים אלה נועדו לסייע לאנשים בעלי קוצר ראיה שנלווה אליו (בגילאים מבוגרים, על פי רוב) גם קושי בראיה מקרוב.
שאלה שמעניינת לא מעט אנשים הזקוקים למשקפיים מסוג מולטיפוקל היא איך בעצם מתאימים את משקפי המולטיפוקל למשתמש. להלן נענה על שאלה זאת ותוך כדי כך נבין גם כיצד בנויה עדשה מיוחדת זאת.
בדיקת ראיה ואבחון
בדומה להתאמה של זוגות משקפים רגילים, התאמת משקפי מולטיפוקל (שנקראים גם משקפיים רב מוקדיים) מתחילה בבדיקת ראיה מקצועית. על פי רוב, את בדיקת הראיה יבצע אופטומטריסט או אופטיקאי, עדיף בעלי מומחיות באיתור כל סוגי הליקויים הנפוצים בראיה שניתן לתקן באמצעות משקפיים.
בדיקת הראיה והאבחון בהתאמת משקפי מולטיפוקל מורכבת יותר מאשר בדיקת ראיה לתיקון של קוצר או רוחק ראיה בלבד. הסיבה לכך היא שבמהלך הבדיקה יש צורך להתאים כמה מוקדים של ראיה שיאפשרו למשתמש איכות ראיה טובה גם מקרוב וגם מרחוק. לאחר הבדיקה נשלח מרשם לטכנאי, אולם כדי שהתאמת המשקפיים תהיה מיטבית ממש יש צורך בכמה שלבים נוספים.
בדיקת היסטוריית שימוש
במהלך בדיקת הראיה או לפניה, חשוב מאוד שהאופטומטריסט יבדוק עם המטופל האם אלה אמורים להיות זוג משקפי המולטיפוקל הראשוניים שהוא מתנסה בהם או שמא יש לו כבר ניסיון בסוג משקפיים כאלה.
שאלה זו רלוונטית מאוד, שכן אופי השימוש במשקפי מולטיפוקל שונה מאוד מאופי השימוש במשקפיים רגילים, בעלי מוקד יחיד בלבד. משקפי מולטיפוקל בנויים בצורה הבאה: בחלק העליון של כל עדשה קיים מוקד שנועד לתקן את ליקוי הראיה העיקרי שהוא קוצר ראיה. בחלק התחתון של העדשה קיים מוקד שנועד לתקן ליקוי של ראיה מקרוב. בתווך, בין שני המוקדים, ישנו טווח ביניים שמאפשר ראייה טובה בטווחים שבין רחוק לבין קרוב.
על מנת שההתאמה תהיה מוצלחת, חשוב להסביר באריכות לכל מטופל שמתנסה בעדשות הללו לראשונה, את מבנה העדשה כדי שגם בדיקת ההתאמה וגם השימוש בהמשך יהיה נכון ולפיכך – נקי יותר מבעיות.
עיסוק ואורח חיים
חשוב לקחת בחשבון שגם אנשים עם אותו ליקוי ראיה בדיוק לא בהכרח יחוו התאמה מלאה באמצעות אותה עדשה במדויק. הסיבה לכך היא שבמשקפי מולטיפוקל המטופל צריך לבצע פעולות אקטיביות תוך כדי השימוש במשקפיים לראיה בטווחים שונים. הזזה של האישון או הטיה של הראש כולו מתבצעים כדי לעבור בין טווחי ראיה שונים, בין ראיה מרחוק, למשל, לבין קריאת ספר, בין מצבי נהיגה לבין הפניית תשומת הלב ללוח המחוונים במכונית וכן הלאה.
כדי שהתאמת עדשות ומשקפי מולטיפוקל תהיה אופטימלית, צריך האופטיקאי או האופטומטריסט לבדוק היטב עם המטופל מהו סגנון החיים שלו (בהקשר של ראיה). יש לבדוק האם מדובר בנהג מקצועי שמבלה זמן רב על הכביש, האם מדובר בפקיד שעובד מול המחשב במשך שעות ארוכות, האם הראיה מקרוב נדרשת רק לפעולות בודדות ונדירות או באופן ניכר וממושך.
בסופו של תהליך יוזמנו זוג משקפיים שיהיו מתאימים בהתאם לצרכים וזאת על ידי איזון מדוקדק בין העדשות, המסגרת, הציפויים השונים ומבנה הליטושים. כל זאת תוך התאמה למבנה הפנים והאישונים.